Klädsel vid squaredans

dress_1När det kommer till danser och festivaler är det sällan krav på att man ska ha en speciell typ av klädsel, men ibland krävs det dock och det är dansarrangörerna som bestämmer vad man ska ha på sig. Det är vanligt att dansare klär upp sig lite extra vid danserna och festivaler, men annars bör man följa dansarrangörernas krav eller i vissa fall rekommendation. I vissa fall är klädseln ledig, vilket innebär att du får ta på dig i stort sett vad du vill. Då kan man komma i det som man trivs i helt enkelt och känner sig bekväm att dansa med. Här är det dock vanligt att dansarna klär upp sig lite.

Ibland kan dansarrangörerna rekommendera korrekt eller proper klädsel. Då förväntas det att männen ska bära långärmade skjortor och helst kostymbyxor. Vanliga jeans går dock i de flesta fall bra här. Kvinnorna ska istället bära en blus och en kjol. Kjolen ska heller inte vara alltför kort utan ska gärna gå till knäna för att ge den perfekta squaredanslooken.

Traditionell klädsel för squaredans tycker de flesta är roligaste. Då ska man använda sig av amerikansk- eller västerninspirerade kläder, där jeans och boots är en fullträff i dessa fall. Det är även vanligt att man bär cowboyhatt och i vissa fall till och med pistolhölster. En regel är att ju mer västerninspirerad din klädsel är desto bättre. I vissa tävlingar kan dansarna till och med få poäng för sina kläder och då är det lämpligt att lyssna fullt ut på domarnas rekommendationer. Om du är osäker på vad västerninspirerat är inför en tävling kan du alltid rådfråga Nybros squaredansklubb Crystal Dancers Nybro, så hjälper de dig att välja rätt klädstil.

På så sätt riskerar du inte att inte få dansa på grund av ett eventuellt fel val av kläder.