Svensk squaredans

3732849327_766d4fb98aSquaredans slog igenom i Sverige under 80-talet efter att det hade spridit sig från USA 1978. De första åren på 80-talet bildades det många squaredansklubbar i landet och år 2003 fanns det hela 150 stycken klubbar över hela landet som hade totalt över 7000 medlemmar. Därefter började intresset för Squaredans att sjunka och år 2010 fanns det istället 6500 medlemmar i totalt 130 klubbar i Sverige. De som dansar squaredans idag har ofta en hög medelålder, samtidigt som klubbarna försöker få in yngre personer som kan föra dansen vidare. Det börjar bli mer och mer populärt, då detta är någonting som du kan göra med din partner såväl som dina vänner. Allt fler upptäcker vad squaredans egentligen går ut på och förhoppningsvis börjar intresset snart att växa igen.

I Sverige håller man regelbundna och återkommande squaredansfestivaler. Dessa är offentliga och har pågått sedan 83. Squaredance Convention är en årligen återkommande och nationell festival som flyttar mellan olika svenska städer. Vissa år, senast 2010, så blir även det svenska Squaredance Convention istället ett europeiskt evenemang, där dansare från hela världen och deras respektive caller kommer till Sverige.

Om du vill pröva på squaredans utan att gå med i en klubb så är det vanligt med flerdagskurser under sommarmånaderna, där du har möjlighet att enbart dansa squaredans under ett par dagar. Många av de som dansar på dessa kurser är rutinerade dansare, men även du som är helt ny inom squaredans är välkommen. Varför inte testa på i sommar? Det är ett roligt och unikt sätt att spendera ett par dagar och du kan mycket väl hitta ett nytt intresse. Böda på Öland är den mest kända dansanläggningen i Sverige för squaredans, där det finns upp till veckolånga kurser och många dansare återkommer till Böda varje år. Kurserna leds av kända callers.