Sammanfattning om squaredans

square dance

Squaredans kom till Sverige under 1980-talet och vann snabbt stor popularitet runt om i landet. Snabbt steg antalet klubbar till över 100 och det fanns totalt flera tusen squaredansande medlemmar. Squaredans dansas oftast i fyra par med totalt åtta personer. Namnet kommer från att man börjar ståendes i fyrkanter i väntan på att callern ska ropa ut första callet. Ett call är ett danssteg som ska göras och callern guidar dansarna genom hela dansens gång. Det innebär att dansarna inte vet vilket steg som ska göras innan eller vilket steg som kommer härnäst.

Squaredans har en väldigt lång historia och går att spåra ända tillbaka till 1450-talet, då man har listat ut att det härstammar från morrisdansen som dansades av morerna, som var ett arabiskt folkslag. Dansen har utvecklats och haft många olika svängar åt olika håll under många år innan det har kommit att bli den squaredans som vi känner till idag. Om man vill klä sig traditionellt för squaredans så ska man ta på sig västerninspirerade kläder. Det optimala är en cowboyhatt och boots, men ofta krävs inga särskilda kläder för att dansa squaredans.

Det finns många olika dansnivåer inom squaredans som alla är bestående av ett visst antal calls. Calls är de så kallade stegen och när man har lärt sig alla så är man redo att gå vidare till nästa nivå. Det är dock många dansare som väljer att stanna på nivå 2 eller 3 för att de tycker att det är tillräckligt avancerat och erbjuder tillräckligt med utmaning. Squaredans är en effektiv motionsform för den som vill gå ned i vikt. Det är även en av de billigaste motionsnöjen som finns och du tjänar därför mycket på att dansa squaredans. Det finns mängder av hälsofördelar med att göra det samtidigt som det är riktigt roligt.